A különböző finomságok is központi szereplői ezeknek a napoknak. A jó hír az, hogy a tipikus karácsonyi ételek közül több is különösen jótékony hatású lehet, és nem csak a száraz szem panaszokra. Ráadásul ezek szív- és érrendszeri védő hatása is kiemelkedő.
Habár ilyenkor jó esetben szabadságon vagyunk, a képernyő előtt töltött időnk így sem feltétlenül kevesebb, sőt…
Íme néhány jó tanács a szemszárazság enyhítésére az ünnepi időszak során:
- Jótékony hatású ételek száraz szem panaszok esetén:
- Halak (omega-3 zsírsavak)
- édesvízi halak: busa
- tengeri halak: pl. tonhal, lazac, hering, szardínia, pisztráng, makréla
- Talán még nem késő, hogy a halászlébe való beszerzésekor a ponty mellé némi busa is kerüljön ?
- Olajos magok (omega-3 zsírsavak, E vitamin): dió, mandula, mogyoró, földi mogyoró, lenmag
- Tojás (A vitamin)
- Halak (omega-3 zsírsavak)
- A hideg idő, valamint a hideggel és a fűtési szezonnal együtt járó alacsony páratartalom szintén fokozhatják a száraz szem panaszokat.
- Túl száraz levegő ellen párásító készülékkel védekezhetünk.
- A nedvesség pótlásáról belsőleg is gondoskodjunk, fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot napközben. Az alkohol fogyasztás dehidratáló hatása közismert. Ilyenkor különösen érdemes odafigyelni a megfelelő folyadék pótlásra.
- A képernyő (TV, monitor, okos eszközök, játék konzolok) előtt ülve, óránként tartsunk 10 perces szünetet, és ha van lehetőségünk, menjünk ki a friss levegőre.
- Melegítsük meg a szemmaszkunkat, és ajándékozzuk meg magunkat 5 perc lazítással 🙂
Kívánunk áldott, békés, meghitt Ünnepeket és vállalható Újévi fogadalmakat!