2019. november 2. Testmozgással a száraz szem panaszok ellen?

Testmozgással a száraz szem panaszok ellen?

Sok mindent tudtunk már eddig is a szem szárazságról, és a lehetséges módszerekről, melyekkel a panaszokat enyhíthetjük (összefoglaltuk a fontosabbakat ebben a korábbi cikkünkben is).

Van viszont egy olyan tényező, amire talán nem is gondolnánk, mégis sokat számíthat, erről írunk most.

Elfogadott ténynek számít már, hogy a képernyők használatát (beleértve a laptopokat, tableteket, könyvolvasókat, valamint az okostelefonokat) a száraz szem betegség (SzSzB) kialakulásának fontos tényezőjének tekintik. Emellett a szemfáradtság és a homályos látás is gyakori kísérő tünet [1]

Az utóbbi hetekben publikálták egy japán vizsgálat eredményeit, mely kb. 100.000, életkorukat tekintve 40-74 éves résztvevő bevonásával zajlott. Ebben azt vizsgálták, hogyan függ össze a testmozgás, az ülő munkavégzés, a képernyő használat és a SzSzB.

Az eredmények magukért beszélnek:

  • A mozgásszegény életmód, hosszan tartó ülés és a képernyők használata a SzSzB gyakoribb előfordulásával járt együtt.
  • A gyakoribb testmozgáshoz viszont a SzSzB szignifikánsan alacsonyabb előfordulása társult [2]

Egy másik vizsgálatban száraz szem tünetekkel rendelkező irodai dolgozókkal (31–64 évesek) 10 héten keresztül végeztettek heti háromszor egy megadott testmozgás feladatsort.

A gyakorlatok egy bemelegítési periódusból, ötféle „core” (azaz törzsizom) edzésmódból (guggolás, kitörés, felülés, döntés, kar- és lábtámasz) és egy lehűtési időszakból álltak.

Habár a testfelépítésük nem változott a 10 hetes edzés program után, a száraz szemmel összefüggő életminőségi mutatók szignifikánsan javultak. Sőt, a szubjektív jólléti értékek is növekedtek.

Az összefüggés hátterében az állhat, hogy az ülő munkavégzés és a csökkent fizikai aktivitás következményeként az anyagcsere lelassul, ami a könny termelés csökkenését is maga után vonja.

A testmozgásnak fontos szerepe lehet a száraz szem panaszok megelőzésében és / vagy kezelésében. [3]

  1. Kawashima, M., et al., The Association between Dry Eye Disease and Physical Activity as well as Sedentary Behavior: Results from the Osaka Study. J Ophthalmol, 2014. 943786(10): p. 17.
  2. Hanyuda, A., et al., Physical inactivity, prolonged sedentary behaviors, and use of visual display terminals as potential risk factors for dry eye disease: JPHC-NEXT study. Ocul Surf, 2019.
  3. Sano, K., et al., Exercise program improved subjective dry eye symptoms for office workers. Clin Ophthalmol, 2018. 12: p. 307-311.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük