Lehetőségek irodai környezet okozta szemszárazság esetén

Irodai környezet okozta szemszárazság esetén érdemes megfontolni az alábbi lehetőségeket:

Könny pótlás

A könnypótló készítmények képezik a kezelés alapját a száraz szem valamennyi változatában. A könnypótló szemcseppek használatának bizonyítottan előnyös hatása van a szemfelszínre. A műkönnyek több, mint napi 4-szeri alkalmazása esetén érdemes tartósítószer mentes készítményt használni, a szemfelszínt érő toxikus káros hatások kockázatának csökkentése érdekében.

Nem szemészeti lehetőségek

A magas környezeti páratartalom fenntartása mérsékli a könnypárolgást.

A kis párásítók használata az irodában vagy otthon drámaian javíthatja a tüneteket. Ez különösen hasznos olyan esetekben, ahol a légkondicionálást vagy a fűtést hosszabb ideig használják.

A ventilátorok vagy a szél által okozott légmozgás káros hatással lehet a sérülékeny könnyfilmre és a szemfelszínre. Ajánlott a fűtés és a légkondicionáló szellőzőit átirányítani.

A számítógépes munkaállomásokat ajánlott úgy módosítani, hogy a képernyők a szemmagasság alatt helyezkedjenek el, a szemrés méretének és az ezzel összefüggő könnypárolgásnak a minimalizálása érdekében.

Mindenképpen ajánlott a szemorvos felkeresése, ha a szemirritáció, idegentest érzés, szúró érzés, szemfájdalom, könnyezés, átmeneti homályos látás, viszketés, vörösség vagy a ragacsos váladékozás közül bármelyik nem múlik el rövid időn belül (1 nap) az esetlegesen alkalmazott tüneti kezelésre.

A megfelelő terápiával a javulás valakinél azonnali megkönnyebbülést okoz, míg másoknál ez csak hosszan tartó kezelés hatására alakul ki, mely türelmet igényel.

A panasz mentességhez fenntartó kezelés szükséges.

A száraz szem betegség krónikus fájdalom szindrómának tekinthető, ezért folyamatos kezelése szükséges.

Mivel az életkörülményeinket teljesen megváltoztatni nem tudjuk, ezért a szemünk komfortérzetének fenntartásához aktívan tennünk kell.

Az összeállítást írta és szerkesztette: Dr. Meisel Judit, Dr. Angeli Balázs

Felhasznált irodalom:

Lisa, P., et al., Screening, Diagnosis and Management of dry eye disease : Practical guidelines for Canadian Optometrists. Vol. 76. 2014. 1-31.