2017. október 2. 7 tipp szemszárazságra az őszi / téli hónapokban

7 tipp szemszárazságra az őszi / téli hónapokban

1. Keressük fel szemorvosunkat

Mivel a szemszárazság alkalmankénti előfordulása is elvezethet a száraz szem szindróma vagy a száraz szem betegség kialakulásához – mely az amerikai Országos Egészségügyi Intézet becslése érinti az 50 éves vagy afeletti korosztályból 3.2 millió nőt és 1.68 millió férfit érint – fontos, hogy időnként ebből a szempontból is megvizsgáltassuk a szemünket.

A szemorvosunk megvizsgálhatja a könnyünk állapotát:

  • fennállhat a vizes összetevő elégtelensége (azaz vízhiányos szemszárazság),
  • vagy nem elég az olajos összetevő (evaporatív /fokozott párolgással járó/ szemszárazság vagy meibom mirigy diszfunkció).

Az evaporatív szemszárazság gyakran amiatt alakul ki, hogy a szemhéjunkban lévő mirigyekben (meibom mirigyek) termelődő olajos váladék besűrűsödik, és nem képes kiürülni. Ezáltal a könnyünk vizes fázisát az elpárolgástól védő olajos, külső réteg nem lesz megfelelő. Az őszi / téli szeles idő és a benti száraz, fűtött levegő következményeként a tünetek általában rosszabbak.

2. Irányítsuk át a meleg levegő befúvásának irányát

Ha azt vesszük észre, hogy könnyezik a szemünk vezetés közben vagy beltéren, akkor valószínűleg az arcunkra irányuló meleg levegő okozza a problémát. Ez a szemünk gyors kiszáradását okozza, mely a könnyfilm gyors elpárolgásával jár. Az ilyenkor fellépő “reflex könnyezés” a testünk védekező mechanizmusa a szemeink folyamatos nedvesítése érdekében.

Szemeink hidratáltságának fenntartása érdekében, pl. ha autóban ülünk, irányítsuk a szellőzőrostélyokat a szemeinktől távolra, és az otthonunkban mindig használjunk párásítót.

3. Válasszunk műkönny szemcseppet körültekintően

A műkönny cseppek és gélek hatékonyak és naponta többször is használhatók. Ha gyakrabban kell cseppenteni, használjon tartósítószer mentes műkönny cseppet, amelyeket annyiszor használhat, amennyiszer csak jól esik. Óvakodjunk a szemvörösség enyhítését ígérő, érösszehúzó hatóanyagot tartalmazó típusoktól, mivel ezek tovább fokozhatják a száraz szem panaszokat.

4. Próbálja ki az omega-3 zsírsavakat

A halolaj tartalmú étrend kiegészítők pozitív hatással lehetnek a

  • meibom mirigyek működésére,
  • könnyfilm minőségére
  • és higíthatják a meibom mirigy váladékát, bár akár 3 hónapot is igénybe vehet a javulás.

Napi 1000-2000 mg a szokásos adagolása. Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy ajánljon egy elismert márkát.

5. Selejtezze ki a piperetáskáját

A szemszárazság gyakoribb a menopauza után lévő hölgyeknél a hormonális változások miatt, de a smink is egy nagy bűnös lehet.

Kerülje a vízálló sminkeket, mert nehéz őket eltávolítani, és a ledörzsölős sminkeltávolítók károsíthatják a szemfelszínt védő természetes olajréteget. A kókuszolaj egy jobb alternatíva lehet a smink eltávolítására. Számos „anti-aging” krém retinolt is tartalmaz, mely szintén hozzájárulhat a száraz szem panaszokhoz.

6. Tartsunk szüneteket

Az amerikai The Vision Council jelentése szerint az emberek mintegy 22 százaléka számolt be arról, hogy száraz szem panasza van a digitális eszközök okozta szemmegerőltetés miatt. Ennek az az oka, hogy amikor meredten nézzük a képernyőt, kb. 50 százalékkal kevesebbet pislogunk. A pislogás szerepe lenne a könny eloszlatása a szemfelszínen, melynek megritkulása vezet a fenti panaszok kialakulásához.

Kövesse a 20-20-20 szabályt: 20 percenként vegyük el tekintetünket a képernyőről és nézzünk legalább 20 másodpercig valamit, ami tőlünk 20 „lábra” (kb. 6 méterre) van.

Vannak letölthető alkalmazások is, melyek emlékeztetnek minket a pislogásra.

7. Szemhéj melegítés

A szemhéj melegítés segíthet az esetlegesen eltömődött mirigyek felnyitásában, bár a meleg vizes borogatás számos esetben nem bizonyul hatásosnak. Ehhez használhatunk akár melegítő párnákat, maszkokat (pl. relaxem® melegítő szemmaszk), melyek biztonságosak, és a megfelelő hőmérsékletet biztosítják a megfelelő ideig. Fontos továbbá, hogy tisztítsuk meg szemhéjainkat az esetlegesen rárakódott hámlásos lerakódástól baba samponnal, meleg vízzel vagy speciális szemhéj tisztító kendővel.

Forrás: www.dryeyecenterofpa.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük