A könny és a szemszárazság

A könny nem csak sós víz, hanem egy háromrétegű komplex rendszer:

Mucin réteg: a szaruhártyához legközelebb helyezkedik el. Feladata, hogy a könnyfilm réteg szerkezetét „odatapassza” a szemfelszínhez.

Vizes réteg: a középső, amely a könnyfilm 90%-át alkotja. A könnymirigy a pislogás hatására juttatja a könny vizes fázisát a szemfelszínre.

Lipid réteg: más néven olajos réteg, a legfelső. Fő feladata a vizes réteg párolgásának lassítása, ill. a felső szemhéj által okozott súrlódás csökkentése. A szemhéjakban elhelyezkedő Meibom-mirigyek termelik ezt az olajos/lipides váladékot, és a szaknyelvben meibum-nak hívják. Ennek a mirigynek a nem megfelelő működését hívják Meibom Mirigy Diszfunkció-nak (angolul MGD, azaz Meibom Gland Dysfunction). A lipidek a mucinhoz hasonlóan stabilizálják a könnyet a szemfelszínen.

A szem megfelelő nedvesítéséhez és védelméhez mindhárom réteg megfelelő működése szükséges.

Pislogás és a könnyfilm: a szemhéjak úgy működnek, mint az autó ablaktörlői: pislogáskor egyenletesen szétterítik a könnyfilmet a szemfelszínen.

A nem megfelelő minőségű vagy mennyiségű könnyel rendelkező pácienseknek orvosi szempontból száraz szeme van, azonban vannak páciensek, akik nem érzik a szemüket száraznak. A száraz szem egyéb jellemző tünetei a viszketés, égő, kaparó érzés, a szem vörössége, olyan érzés, mintha homok ment volna a szembe.

További tünet lehet még a látás elhomályosodása.

Hogyan okozhat a száraz szem homályos látást? A könny, mint egy kiegyenlítő lencse fontos szerepet játszik az éles látásban. Száraz szemű betegeknél gyakori, hogy az olvasás megkezdésekor még élesen látnak, azonban 10-20 perc múlva a betűk összemosódnak.

Számos készítmény, kezelés és beavatkozás enyhítheti a száraz szem kellemetlen tüneteit, amelyek közül kezelőorvosa segíthet kiválasztani a legmegfelelőbbet.